2008-11-15

De 4 frågorna

"Det går inte!"

När du kommer på dig själv med att inte tro på det du håller på med, med att tro att du inte fixar det, ta då tillfället att titta närmare på dina egna tankar. Byron Katies 4 frågor kan vara avgörande för nästa steg:
  1. Är det sant?
  2. Kan du vara absolut säker på att det är sant?
  3. Hur reagerar du när du tror på den tanken?
  4. Vem vore du utan den tanken?

__________

"Det går inte!"

Är det sant?

"Tror du att jag ljuger?"

Nej, jag menar - kan du vara absolut säker på att det är sant att det inte går?

"Njae, säker kan jag förstås inte vara, men min erfarenhet säger mig att eftersom det aldrig har gått förut lär det inte gå bättre denna gång!"

Ok, tack. Och hur reagerar du när du tror på den tanken?

"Vaddå reagerar?"

Jo, jag menar - hur känns det inuti dig när du tänker att det inte går?

"... Det känns jobbigt, motigt, lite hopplöst. Jag blir trött av allt som jag förväntas åstadkomma fast jag vet att det inte går. Prioriterar annat, gör jag nog. Känns inte speciellt motiverande att lägga energi på fel grejer."

Det förstår jag. Så - vem vore du utan den tanken? Hur skulle det vara om den tanken inte fanns?

"Om jag inte trodde att det inte går? Hehe! Jo, det skulle förstås kännas betydligt enklare då, för då skulle jag jobba med något som jag tror på. Som det är nu känns det som att jag lägger en massa krut på meningslösheter, eftersom det ändå inte kommer att lyckas."

Bra. Så utan den tanken är allting lättare. Nu vill jag att du vänder på den där tanken om att det inte går. Hur låter det då?

"Hm. Om jag vänder på att det inte går blir det väl att det går?"

Just det. Så låt oss leka lite med den tanken - tanken att det går, att denna gång kan det gå fast det aldrig har gått förut. Är du med?

"Ja. Jo. Ok."

Bra. Kan du ge mig tre orsaker till att det kommer att gå den här gången? Alltså något i stil med "Det går bra den här gången därför att..."

"Det går bra den här gången därför att... vi är medvetna om hur lätt det kan gå fel!"

Bra! Fler orsaker till att det kommer att gå bra?

"Det går bra den här gången för att... egentligen vill vi alla att det ska gå bra... så om vi bestämmer oss för att lyckas finns det ingen anledning att det inte skulle gå bra!"

Lysande! Så du märker att framgången hänger - åtminstone delvis - på att ni tillåter det att gå bra?

"Jo, så kan det nog vara. Och dessutom har vi lärt oss en massa. Förra gången vi misslyckades la vi faktiskt tid på en utvärdering och konstaterade några ganska grundläggande missar. Så oddsen är nog betydligt bättre denna gång. Hm."

Det kan jag tänka mig. Erfarenhet ger insikter och insikter hjälper oss att styra rätt. Så när du nu tänker tanken "Det går inte!", hur känns den tanken nu? Hur reagerar du nu när du tänker den tanken?

"Märkligt, va? Jag märker att jag reagerar mot den. Det är som att jag vill säga att så är det inte alls! Ha!"

1 kommentar:

Anonym sa...

Hallå
Ditt inlägg förstärker det jag just nu läser av Hans Thörn "Inre Balans - Yttre Framgång"
"Framgång är ej det materiella. Utan vetskapen av att man vet att man kommer att uppnå sina mål oavsett yttre omständigheter. När man vet detta är den yttre framgången ett faktum och obegränsad."
Lennart Thörn (genom Hans Thörn)
Att sätta MÅL och göra en handlingsplan för målet.
hälsning anita nilsson
jerita@telia.com
JERITA = Jerry + Anita